bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Revolusjon – maleri og skulptur av Laurie Grundt


Kunsten er drøm, virkeligheten byr på krig og død. Leve drømmen!

Laurie Grundt

 

Velkommen til Revolusjon, en utstilling av malerier og skulpturer av kunstneren Laurie Grundt.

 

 

I 2008 fikk Laurie Grundt-utstillingen Historie og figurer på Bryggens Museum en overveldende mottakelse. Den da 85 år gamle maleren og bergenseren hadde vendt hjem fra bohemtilværelsen i Fristaden Christiania i København for å tilbringe alderdommen i Bergen. Hans figurative, politiske, erotiske, humoristiske og historiske motiver ble møtt av et begeistret og engasjert publikum, og kjøperne sto i kø. Mange henvendte seg også direkte til museet og takket for at vi hadde gitt Grundt en så bred presentasjon. Grundt er en kunstner som både vil mye og treffer mange, men som arbeider i en sjanger som i dag sjelden finner veien til de spesialiserte kunstmuseene.

Dette er nå fire år siden, og Grundt har brukt tiden godt. I vinter henvendte han seg til museet og fortalte at han hadde arbeider til en ny utstilling. Vi hadde bare et lite lokale å tilby på såpass kort varsel, men Grundt ville ikke vente. Igjen har han kuratert sin egen utstilling, som også denne gang er et overflødighetshorn: 62 malerier og 27 figurer har Grundt funnet plass til i museets minste utstillingsrom. Det meste er arbeider fra senere år, og Grundt peker også på et hovedverk: den 20 meter lange frisen over Russlands historie fra før Kr. til år 2000, malt i 2011. Den nå 89 år gamle Grundt viser seg igjen som en vital formidler av maleriets egenart, og som en revolusjonær, forførende og levende maler, skulptør og forteller.

 

 

Laurie Grundt er ektefødt bergenser. Etter gymnaset gikk han på Kunsthåndverkskolen både i Bergen og Oslo. Etter to års læretid på arkitektkontor var han i fem år elev på Studieatelieret, forløperen til Vestlandets Kunstakademi. Her gikk han i Georg Jacobsens skole, samt at han var grafikkelev av Poul Christensen. I tre år var Grundt også restaureringsassistent ved Historisk Museum i Bergen. Fra 1971 til 2008 var Grundt bosatt i Christiania, København.

Grundt har i hele sitt kunstneriske virke bidratt med separat- og kollektivutstillinger i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Polen, Italia og Tanzania og hans arbeider er innkjøpt av Bergen Billedgalleri, Kulturfondet og Riksgalleriet i Norge. Han har også hatt en rekke utsmykningsoppgaver.

Laurie Grundt var den drivende kraften i Bergens berømte kunstnergruppe ”Gruppe 66”. I dag er Grundt en levende og skarp forsvarer av det figurative maleriets kvaliteter – ikke bare som kunstnerisk håndverk, men også som fortelling, budskap og drøm.

 

Del dette med andre:
Bilde til: 1052_1


Bryggens Museum er åpen kl 10-16 hver dag i hele utstillingsperioden.


Gullskoen Museumskafé er åpen daglig kl 11-15.