bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Project Pripyat - ei poetisk utgraving

"Songen om Pripyat er

songen ingen lenger syng"

 

Bymuseet i Bergen har gleden av å presentere fotografi- og poesiutstillingen Pripyat: ei poetisk utgraving på Bryggens Museum.

 

I 1986 sprengte reaktor fire ved atomkraftverket Tsjernobyl og de 50 000 innbyggerne i nabobyen Pripyat ble evakuert. Den offisielle meldingen opplyste om at evakueringen skulle være midlertidig. Hjem, skoler og arbeidsplasser ble forlatt på et øyeblikks varsel. Familiebilder ble hengene på veggene og bøker liggende åpne i klasserommene, men innbyggerne vendte aldri tilbake.

Den tomme sonen rundt Tsjernobyl står nå som et utilsiktet naturreservat, og i restene av sivilisasjonen florerer dyr- og planteliv i et område hvor radioaktiv stråling vil hindre mennesker fra å bo i flere århundrer fremover.

En pressefotograf, en kunstfotograf og en dikter har utforsket den forlatte byen, som de kaller et moderne Pompeii. Med poesi og fotografi har de gjennomført en arkeologisk utgravning som dokumenterer byens forgjengelighet, og hvordan naturen tar over i menneskets fravær. Her på Bryggens Museum har den figurative arkeologien fått plass blant den faktiske.

 

Børge Bjartmann Bjerck har tidligere drevet galleri Kinn i Florø. Som fotograf har han en årrekke jobbet med forfall som sitt tema. De siste årene har han hatt flere separatutstillinger, sist på galleri Gathe i Bergen 2009. Han har også hatt mange utsmykkingsoppdrag fra næringslivet i Norge.

Terje Hellesen er utdannet Cand. Phil i filosofi fra UiB. I 2005 debuterte han med den kritikerroste diktsamlingen "Noko av deg lever andre stader" på Samlaget. Etter dette har han skrevet flere bøker for voksne, ei barnebok, samt deltatt i flere antologier for barn. Han har hatt statens arbeidsstipend fra 2007-2009. Til daglig er han redaktør i Blåmann og Bokdykk.

Skjalg Ekeland har sin kunstfaglige bakgrunn fra Kent Institute of Art & Design i England, der han i 2001 fullførte en Bachelorgrad i fotografi. Han har også et kortere studieopphold ved kunstakademiet i Krakow bak seg. De siste 8 årene er det hovedsaklig presse- og reportasjefotografering han har drevet med. Han er til daglig pressefotograf i Bergensavisen der han har jobbet siden 2003.

 

Del dette med andre:
Bilde til: 1100_6
Bilde til: 
	Foran reaktor. Fra venstre: Skjalg Ekeland, Børge Bjartmann Bjerck og Terje Hellesen.

Foran reaktor. Fra venstre: Skjalg Ekeland, Børge Bjartmann Bjerck og Terje Hellesen.

Bilde til: 1100_2
Bilde til: 1100_3
Bilde til: 1100_5