bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Hetland

Få kunstnere er så knyttet til det bergenske som Audun Hetland, og i en karriere over syv tiår tegnet han seg inn i byens hjerte med sin karakteristiske strek.

 

Hetland (1920 - 1998) var en av Norges fremste avistegnere og bokillustratører. "Eg har tegnet siden eg lå i voggen", sa han selv, og i barndommen tegnet han i skoleaviser, og på Morgenavisens barneside.

Sin formelle utdannelse fikk Hetland ved Bergens Kunsthåndverkskole i årene 1935-38. I 1936 ble han ansatt som tegner i Bergens Annoncebyrå, og var som frilans tilknyttet Bergens Aftenblad fra 1941 til avisen ble stanset i 1942.  Etter andre verdenskrig tegnet han både for bergensavisene og for A-pressen. Som avistegner illustrerte han kulturbegivenheter, idrettsarrangement og reportasjer fra inn- og utland. Han laget kommentartegninger til små og store lokal hendelser og tegnet humoristiske og treffsikre portretter av både lokale og internasjonale storheter. Mange vil huske hans tegninger til Festspillene i Bergen, fra disse startet i 1953 og fram til 1997.

I slutten av 1960-årene etablerte Audun Hetland seg som selvstendig kunstner, med  atelier på Bryggen. Sammen med sin kone Kirsten drev han fra 1983 Atelier Hetland, der både hans arbeider og hennes «Bergenske Miniatyrhus» fortsatt vises.

Bokillustratøren Hetlands strek preger over hundre bøker og hefter, og selv ga han ut seks bøker der han også var tekstforfatter. Han fikk en internasjonal presentasjon og tilbud om å tegne i det satiriske bladet Simplicissimus i München, men bladet gikk inn før han kunne tiltre. Hetland fikk en rekke store offentlige og private utsmykkingsoppdrag, både nasjonalt og internasjonalt. Selv om han primært tegnet på oppdrag, var han  representert på over tyve utstillinger, noen av disse i utlandet. Hans arbeider er innkjøpt av flere større gallerier, som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergens Kunstforening og Bergen Billedgalleri. Audun Hetland fikk kongens fortjenestemedalje i gull i 1989, samt en rekke andre utmerkelser og æresbevisninger.

Vårt håp er at vi gjennom denne utstillingen klarer å presentere noe av det store mangfoldet i billedkunstneren, reklametegneren, illustratøren og forfatteren Audun Hetlands produksjon, og gjennom rundt fem hundre malerier, akvareller, trykk, tegninger og skisser laget på papir, lerret, bokbind, glassruter, sengetøy og asjetter får man bli kjent med den allsidige og utrolig produktive kunstnerens liv og levnet.

God fornøyelse!


 

Del dette med andre:
Bilde til: 
	I museumsbutikken selger vi den flotte, nye biografien "Audun Hetland - verdensstjernen som valgte hjemmebane".

I museumsbutikken selger vi den flotte, nye biografien "Audun Hetland - verdensstjernen som valgte hjemmebane".

Bilde til: 1162_2

Hetland

26. oktober 13 - 16. mars 14

Bryggens Museum

Bilde til: 1162_3
Bilde til: 1162_5
Bilde til: 1162_6
Bilde til: 1162_7
Bilde til: 1162_8