bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Innenfor/Utenfor - en fotoutstilling

Bymuseet i Bergen, Hordamuseet viser fotoutstilllingen:

Innenfor/utenfor. 30.11.14 – 01.02.15

DANSEBAND + RAP + BLACK METAL

FOTOGRAFIER AV PETER BESTE (2002-2011)

Innenfor/utenfor handler om musikk, mennesker og miljø. I utstillingen vises fotografier av kjente norske black metal-artister side om side med mennesker på dansebandfestival og rappere fra forstedene til fotografens hjemby Houston, Texas.

Få forbinder danseband, rap og black metal med hverandre. Men gjennom denne sammenstillingen trer likheter frem: de er alle tre kompromissløse musikkulturer på utsiden av mainstream. Dette er ikke musikk man er likegyldig til, men musikkulturer man oppfatter seg å være innenfor eller utenfor.


Peter Beste (f.1978) har i en årrekke interessert seg for ulike musikkulturer. Bestes fotografiske stil er dokumentarisk og metoden er antropologisk – han bruker lang tid på å komme på innsiden av kulturene han jobber med. Fotoutsnittene i utstillingen veksler mellom panoramaer, portretter og detaljer. De tette utsnittene trekker fokus mot det hverdagslige og forsterker det dokumentariske preget. Detaljbildene kan virke tilfeldige, nesten som mislykkede feriefoto, men tilfører følelser av autentisitet. Eller de løfter frem attributtene: En tatovering, et kjøretøy, et våpen.

Beste løfter blikket i sine miljøskildringer. Panoramaene viser hvordan musikk og mennesker er en del av sine omgivelser: Den rurale campingkulturen på dansebandfestivalene; den harde rapkulturen fra den amerikanske storbyen; og den mystiske skogen eller de brutale fjellene assosiert med norsk black metal.

Den fotografiske metoden, det estetiske blikket, og den strategiske sammenstilling av de ulike fotoprosjektene, kan si oss noe om musikkulturer vi kanskje ikke visste på forhånd; om andre og om oss selv – innenfor og/eller utenfor.

Fotografiene tilhører Rockheims samlinger. Utstillingen er produsert av Rockheim (2012). http://www.innenforutenfor.no
 

Del dette med andre:
Bilde til: 
	Rune Rudberg Thumps Up

Rune Rudberg Thumps Up

Innenfor/Utenfor - en fotoutstilling

30. november 14 - 1. februar 15

Hordamuseet

Bilde til: 
	Macc Grace (Houston 2009)

Macc Grace (Houston 2009)

Bilde til: 
	63gaahl_cabin_springS

63gaahl_cabin_springS