bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Dette samler jeg på

I utstillingen Dette samler jeg på vises noen av de sikkert tusenvis av ulike samlerobjekter som finnes. Formålet er å vise litt av bredden i samlervirksomheten. I 2000 fikk Gamle Bergen Museum overta Thomas Breiviks knivsamling, så den er hentet derfra. Ellers er det ni privatpersoners samlinger Bryggens Museum har vært så heldig å få låne. Fra barnas skattkammer viser vi minnebøker, papirdukker og modellbiler. Ellers finnes det interiør/møbler fra 50- og 60-tallet, Sonja Henie-effekter, norske båtmotorer/påhengser, Bergen Beat single-plater, grafiske kunsttrykk, tollekniver og kulepenner.

Under renessansen vokste mengden av gjenstandssamlinger hos de kongelige og andre høytstående personer. Disse samlingene var basert på idèen om at samlingene har verdi i seg selv. De såkalte Kuriositetskabinett, Kunstkammere, Studios og Teatre var forløperen for det moderne offentlige museum slik vi kjenner det i dag. Det var enkeltpersoner, gjerne fyrster og rikfolk som samlet på ulike gjenstander. For å forstå verden rundt seg måtte en eie ett eksemplar av alle verdens ting. Privatpersoner samlet inn og eide de første boksamlinger, de første samlinger av kulturhistoriske gjenstander og de første kunstskatter. Fra tid til annen har private samlinger vært utgangspunktet for etableringen av offentlige museum, andre ganger har de endt opp i allerede eksisterende museer og supplert samlingene der.


En kan samle på det meste. Noen samler på det rare, unyttige eller avdankede, som servietter, såpestykker, fyrstikkesker, gamle radioer og grammofoner osv. Andre samler på gjenstander som har penge- eller affeksjonsverdi; kunst, frimerker, mynter, glansbilder, gamle stilebøker m.m.


Samlerinteressen er gjerne stor i barneårene. Mødre har ofte hoderystende tømt sine barns bukselommer og funnet de merkeligste skatter – glatte, fine småsteiner, steiner med kråkesølv, taustumper, bøyde spikre og andre pussige og stort sett ubrukbare ting. Som Askeladden som tok vare på alle ting han fant langs veien. Han fikk bruk for hver eneste av de tingene hans brødre synes var verdiløst skrot. Det er veldig mange av oss som har samlet på klinkekuler, servietter, glansbilder osv.


I voksen alder blir samlerinteressen mer målrettet og hobbyen begynner gjerne å koste penger. Man går på Fretex, loppemarkeder, auksjoner, i antikvitetsforretninger og averterer i aviser og tidsskrifter etter de objektene man ønsker seg. Stort sett er det gamle ting som samles – antikviteter i ulik alder. Men også gjenstander som produseres i dag blir samlerobjekter, som frimerker, mynter og kulepenner.  Samlervirksomheten kan bli en lidenskap, i noen tilfeller grensende til mani eller galskap. Som bergenssamleren Thomas Breivik har uttrykt det:


Samlerlysten er som kjærligheten – den gir store gleder, men er heller ikke uten sorger.  


Del dette med andre:
Bilde til: Retro-interiør: Audun NygaardRetro-interiør: Audun Nygaard

Dette samler jeg på

29. september 06 - 5. november 06

Bryggens Museum

Bilde til: Singleplater: Bjørn Eirik DahlSingleplater: Bjørn Eirik Dahl
Bilde til: Norske påhengsmotorer: Gunnar MikkelsenNorske påhengsmotorer: Gunnar Mikkelsen
Bilde til: Europeisk grafikk : Johan Fredrik KroepelienEuropeisk grafikk : Johan Fredrik Kroepelien
Bilde til: Sonja Henie-effekter: Martin BakkeSonja Henie-effekter: Martin Bakke
Bilde til: Papirdukker: Nina Gading KristiansenPapirdukker: Nina Gading Kristiansen
Bilde til: Modellbiler: Odin UlvestadModellbiler: Odin Ulvestad
Bilde til: Reklamepenner: Trond EdvardsenReklamepenner: Trond Edvardsen

Alle foto: Knut Strand

Bilde til: Minnebøker: Gerd Wicklund-HansenMinnebøker: Gerd Wicklund-Hansen