bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Dukketeater underveis

Bymuseet i Bergen har gleden av å vise utstillingen Dukketeater underveis - Familien Mykle og norsk dukketeater. I tillegg til de to berømte reparatørene Pompel og Pilt, viser den et stort antall hånddukker fra Jane og Agnar Mykles pionérvirksomhet innenfor norsk dukketeaterkunst.

Da Jane og Agnar Mykle stiftet Norsk Dukketeater på slutten av 1940-tallet, var det Norges første profesjonelle dukketeater. I årene som fulgte satte teateret opp et stort antall stykker og forestillinger over hele landet. I Bergen spilte teateret flere forestillinger på varemagasinet Sundt.  

Fra midten av 60-tallet overtok Agnar Mykles sønn, Arne Mykle, driften av dukketeateret. Sammen med sin daværende kone, Bjørg Mykle, opptrådte de også i barne- og skoleprogrammer i TV, og i 1969 laget de Reparatørene med Pompel og Pilt som suverene hovedrolleinnehavere. Filmene gikk for første gang på TV i 1969 og har siden vært vist i 1973, 1976, 1979, 1985 og 1993. At mange nordmenn mellom 18 og 45 i dag har sterke minner om de forsiktige og engstelige reparatørene, og den uhyggelig monomane Gorgon vaktmester, er altså ikke så rart.

Historien om familien Mykle og norsk dukketeater er en fascinerende del av norsk samfunnsliv. Det er en fortelling om dukketeaterets fremvekst, om norsk teaterliv og scenekunst, om fjernsynet, om politisk teater, og ikke minst om dukketeaterets magi.

Utstillingen er produsert ved Blaafarveværket i samarbeid med Arne Bust Mykle. Den vises i Torvsalen på Gamle Bergen fra 13. mai til 2. september.

 


Del dette med andre:
Bilde til: 298_0

Bilde til: 298_1

Dukketeater underveis

13. mai 07 - 2. september 07

Gamle Bergen

I anledning utstillingen "Dukketeater underveis" kan alle barn få lage sin egen hånddukke i Gamle Bergen. Pris 25 kroner.

Utstillingen er åpen daglig mellom 10.30 og 15.00 frem til 30. august.