bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Minner og meninger

Håkonshallen som kongehall, kornkammer og kulturminne

Gjennom snart 750 år har Håkonshallen vært en del av det bergenske bybildet, først som kongens hall, så som kornkammer og magasinbygning, deretter som restaurert kulturminne.  

Håkonshallen har gitt oss musikk og lovtekster fra middelalderen, dragehoder, kongelig servise og moderne suvenirer. Gjennom noen av de bevarte minnene viser årets sommerutstilling på Bryggens Museum både Håkonshallens lykkeligste og ulykkeligste øyeblikk.

 

Omkring 1840 ble den da ganske anonyme magasinbygningen på Holmen gjenoppdaget som Håkon Håkonssons sagnomsuste gildehall. Etter mange års glemsel ble den løftet fram og tiljublet av historikere, antikvariske miljøer, malere og forfattere. Håkonshallen ble på ny skrevet inn i historien, restaurert, avbildet og diktet om. 
 
Nordmenns forhold til Håkonshallen har vært en stormfull forelskelse. For mange fagfolk har kjærligheten til hallen vært fulgt av konflikter og meningsbrytninger, begeistring og fortvilelse. I dag vil vi mene at den siste restaureringen av Håkonshallen har fulgt moderne antikvariske prinsipper og holder høy faglig standard. Samtidig er det slik at restaurering er et fag som stadig endrer seg, og at all restaurering er gjenstand for debatt.
 
"Men kan De da see Dem mæt paa dette herlige Værk?" (J. C. Dahl, gjentatte ganger til sin venn Lyder Sagen i 1830-årene)
 
"Ikke Ægthed, ikke Gothik og heller ikke Stemning - en gold Ørken!"
(Gerhard Munthe i Håkonshallen, 1898)
 
"Jeg kunne ikke ønske Håkonshallen finere restaurert. Den er fortreffelig, strålende, der er ikke noe jeg kunne ønske annerledes." (Den skotske eksperten Dr. Douglas W. Simpson til Bergens Tidende, 1961)
 
"Hva er nå dette for noe? Det minner meg om Polen på 70-tallet." (NRKs ”reiselivsguru” Jens A. Riisnæs om Håkonshallen til Bergens Tidende, 2006)
Del dette med andre:
Bilde til: 300_1

Bilde til: 300_2

Minner og meninger

16. mai 07 - 15. oktober 07

Bryggens MuseumBilde til: 300_0