bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Grethe Unstad - malerier

Sobre malerier i intimt lokale.

I Gamle Bergen vises i juli måned en utstilling av oljemalerier av bergenskunstneren Grethe Unstad. Utstillingen holdes i et vakkert lite lokale i samme hus som det er billettsalg og informasjon, sentralt i museet.

 

Stikkord for maleriene er undring, forgjengelighet, det feminine og det poetiske. Overflatisk sett er motivene barn og unge som bader. På et dypere plan handler bildene om dette å være i barndommen, men samtidig på terskelen til ungdom og voksenliv.

Grethe Unstad utforsker maleriet med begrensede virkemidler. Selv små nyanser i penselføring og fargebruk blir viktige. Bildene er på et vis renset for farger.

At malerier med ”badere” nå stilles ut i Gamle Bergen med sjøbadet Elsesro bare noen steinkast unna, er likevel en tilfeldighet. Grunnlaget for Grethe Unstad sine arbeider er egne erfaringer og sterke sommerminner fra hjemfylket Nord-Trøndelag.

Samtidig kommer kunstneren på et vis også ”hjem” til Elsesro og Gamle Bergen. Her kunne hun søke fred og ro, og stedene ble viktige for henne, da hun for noen år siden bodde lengre inn i Sandviken.

Grehe Unstad (f. 1959) er utdannet i Bergen, men egentlig fra Stjørdal. Hun har gjort en rekke utsmykkinger i senere år, bl.a. på Apeltun skole, Eikelund kompetansesenter og Arna Helseheim. Siden 2005 har hun vært fungerende rektor ved Kunstskolen i Bergen (KiB).

Øyvind Johnsen (kurator)

 

Grethe Unstad sier selv om maleriene som stilles ut:

"Ved å jobbe fotografisk i maleriet med tematikken barn og vann, ønsker jeg å si noe om undring og forgjengelighet og å gripe tak i noe universelt og allmennmenneskelig. Min fascinasjon ligger i det feminine og poetiske som oppstår i møtet mellom mennesker og vann. Motivkretsen representer for meg en lengsel mot noe, eller tilbake til noe. Flo og fjære er tidsintervaller, en evig repetisjon med forskyvning i tid og den stille vannflaten med sine speilinger fanger det flyktige.

Jeg renser bildene for de opprinnelige fargene og gir de et preg av sort/hvitt, eller to farger. Motivet males opp med tydelige kontraster, for så å dempes med lag på lag av tynne lasurer, til det oppstår et samspill mellom farge og motiv. Formalt handler bildene om å utforske maleriet med begrensede virkemidler – hvor de små nyansene i penselføring og fargebruk blir viktige."

Del dette med andre:
Bilde til: 336_1

Bilde til: 336_0

Grethe Unstad - malerier

28. juni 07 - 30. juli 07

Gamle Bergen