bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Retrospektiv Valtyrson

Fra 2. august til 1. september vises en retrospektiv salgsutstilling i Gamle Bergen av Erling Valtyrsons utsøkte trykk i den over 300 år gamle grafiske teknikken mezzotint. Bildene, som er håndplukket av kunstneren selv, er fra perioden 1988 – 2007.

Erling Valtyrson (f. 1955) er fra Sunnmøre og tok kunstutdanning i Bergen. Han er nå bosatt på Askøy. Nasjonalt og internasjonalt regnes han som en mester innen mezzotint. Bildene hans har et stort og entusiastisk publikum. De er samtidig beundret og ettertraktet av feinschmeckere og samlere.

Med tanke på bildeverden og teknikk er det ikke overraskende at japanerne kanskje fremfor noen verdsetter Valtyrsons høyt utviklete fingerspissfølelse og håndverksmessige ferdighet, koblet til en høyst særegen og egenartet bildeverden der fortolkning og opplevelse langt fra er entydig eller fastlåst.

 Tokyo, Osaka og Kobe er blant byene i Japan der Erling Valtyrson har stilt ut separat. Men også i New York, Paris og Montreal har mennesker latt seg begeistre av bildene hans. For ikke å si forføre, - og da i beste mening av ordet. Så også med kunstinteresserte her til lands.

Under overskriften Nattsvart stillhet karakteriserer den respekterte stavangerkritikeren Trond Borgen bildene til Erling Valtyrson med ordene undring og gåte.

Ikke uventet trekker Borgen også frem det surrealistiske aspektet i Valtyrsons produksjon. I portrettene er det ”underlige menneskeskikkelser som helt lever i sin egen verden”. I oppstillingene forvandles det som avbildes ”til metafysiske og eksistensielle metaforer”. Vi ”forføres sensuelt” av bildene, ”ikke bare til å nyte skjønnheten i motivet, men også til å stille viktige spørsmål om eksistens og metafysisk perspektiv på livet”.

 
Øyvind Johnsen, kurator

Del dette med andre:
Bilde til: 363_0

Bilde til: 363_1

Retrospektiv Valtyrson

2. august 07 - 9. september 07

Gamle Bergen