bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Laurie Grundt: Historie og figurer

Laurie Grundt er en raus, kommuniserende og engasjert maler, og årets store utstilling på Bryggens Museum er en vandring i en produksjon som favner mange tema over mange år. Bymuseet er stolt over å kunne presentere så mange verk i en utstilling som er kurert av den 85 år gamle Grundt selv.

Laurie Grundt er ektefødt bergenser. Etter gymnaset gikk han på Kunsthåndverkskolen både i Bergen og Oslo. Etter to års læretid på arkitektkontor var han i fem år elev på Studieatelieret, forløperen til Vestlandets Kunstakademi. Her gikk han i Georg Jacobsens skole, samt at han var grafikkelev av Poul Christensen. I tre år var Grundt også restaureringsassistent ved Historisk Museum i Bergen. I dag er Grundt bosatt i Christiania, København. Her har han bodd siden 1971.

Grundt har hatt stipendreiser til Frankrike og Italia, samt studiereiser til England, Hellas, Spania, Polen, Tyskland og Russland. Han har i hele sitt kunstneriske virke bidratt med separat- og kollektivutstillinger i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Polen, Italia og Tanzania.

 

Hans arbeider er innkjøpt av Bergen Billedgalleri, Kulturfondet og Riksgalleriet i Norge. Han har hatt en rekke utsmykningsoppgaver, bl.a. en 18 meter lang freske i Askøy Rådhus.

 

Laurie Grundt var den drivende kraften i Bergens berømte kunstnergruppe ”Gruppe 66”. Utstillingene i Bergens Kunstforening ”Gruppe 66” i 1966 og ”Konkret analyse” i 1970 ble karakterisert som sjokktilstelninger. I dag er Grundt en levende og skarp forsvarer av det figurative maleriets kvaliteter – ikke bare som kunstnerisk håndverk, men også som fortelling, budskap og drøm. Mens andre deler av kunstformen heller mot det introverte og uutsigelige, insisterer Grundt på å gjøre seg forstått:

 

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

”Maleriet er blitt en konkurranse om estetiske nyheter, så kunstnerens rolle i samfunnet er blitt funksjonell på design uten budskap, uten beskrivelse av fellesskapet og ingen tolkning av fedrelandets skjebne. Det fortellende er overtatt av fotografiet. Kunsten har alltid sammenheng med naturen, treskoene og legemets funksjon og bevegelse.

         Kunsten er drøm, virkeligheten byr på krig og død. Leve drømmen!”

                                   

 

 

 

 

 

                                                           Laurie Grundt, 2008

 

Del dette med andre:
Bilde til: Laurie Grundt: "Birk i storm" (1999)Laurie Grundt: "Birk i storm" (1999)