bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Smil - fotografier fra Kina

Feng Xian Lins fotografier av Kinas minoriteter sprenger rammene for det tradisjonelle etnografiske fotografiet. Skjønnheten, fargerikdommen og verdigheten i bildene er en gripende innfallsport til kinesiske kulturtradisjoner, men gir oss også innsyn til dagliglivet til mennesker som tidligere var marginalisert og fordrevet av styresmaktene og majoriteten.

I Kina finnes det 56 offisielle etniske minoriteter. Han-folket utgjør i dag 91% av Kinas befolkning, og Kina har ett offisielt skriftspråk: mandarin. Likevel har de ulike minoritetene i stor grad beholdt egne skikker, religion og talespråk.

Fotografen og billedkunstneren Feng Xian Lin er født i Hunan-provinsen, Kina, i 1960. Hun tok sin kunstutdannelse i et land preget av politiske omveltninger. Hun designet og utga en rekke bøker før hun kom til Norge i 1996. Her har hun utgitt flere bøker i samarbeid med Jan Erik Willgohs, som også har skrevet tekstene til denne utstillingen.

Fotografiene er tatt i en tidsperiode som strekker seg over flere år, på reiser i flere av Kinas minst tilgjengelige områder, bl.a. i Yunnan-provinsen, Guizhou-provinsen og Guangxi-provinsen. Feng Xian Lin lider i dag av en revmatisk sykdom som gjør det vanskelig med nye reiser. For henne er utstillingen en takk både til mennesker hun har møtt i Kina, og til det norske samfunnet som har gitt henne muligheten til å arbeide og utvikle seg som kunstner.

Utstillingen er et samarbeid med Fana og Ytrebygda kulturkontor og er en del av kulturkontorets og museets satsing på Mangfoldsåret 2008.

 

Del dette med andre:
Bilde til: 538_0

Bilde til: 538_2

Smil - fotografier fra Kina

19. oktober 08 - ultimo 08

Hordamuseet

Bilde til: 538_3
Bilde til: 538_1