bymuseet i bergen opplevelser | utstillinger

Kjøtt på bein

Kunne du tenke deg å kle deg med pelsen av en nyflådd katt?
 

Mange titusener av bein er funnet ved arkeologiske utgravinger av middelalderens Bergen. Noen er «bare» bein, andre viser spor etter slakting og partering, mens noen er dekorert og bearbeidet til nydelige små gjenstander eller nyttige redskaper. I denne utstillingen ønsker vi å gi beinene litt kjøtt – igjen – i form av historier om dyr og dyrenes levevilkår, om menneskets forhold til dyrene før de mistet livet og om menneskenes hverdag og fritid.

 

Bein er bestandig og relativt lett å forme. Vi kan gjerne sammenlikne det med dagens plastikk. Dette førte til at bein, som også var lett tilgjengelig, ble brukt som materiale til redskaper og leker i vanlige husholdninger og som råmateriale av mange yrkesgrupper.

For å kunne fortelle historiene i denne utstillingen benytter vi de tre fagområdene arkeologi, historie og osteologi som alle benytter subfossile bein som kilde i sin forskning. Slår vi disse fagområdene sammen får hvert eneste bein en historie å fortelle!

Utstillingen bør være spennende for alle kulturhistorisk interesserte, men vi henvender oss spesielt til familier. Vi har bygget opp et «laboratorium» i utstillingen med mulighet for fordypning for dem som ønsker det – både barn og voksne.

 

Utstillingen er blitt til i samarbeid med Bergen Museum.

 

Del dette med andre:
Bilde til: 736_0

Bilde til: 736_2

Kjøtt på bein

11. juni 10 - 31. desember 10

Bryggens Museum

Bilde til: Kammakerverksted i middelalderen.
Illustrasjon Karl-Fredrik Keller.Kammakerverksted i middelalderen. Illustrasjon Karl-Fredrik Keller.