bymuseet i bergen museene | lepramuseet

Bayard Taylors resie i Norge (1857)

Den amerikansk journalisten Bayard Taylor (1825-1878) foretok i 1857 en reise til Danmark, Sverige, Lappland og Norge. Tidligere hadde han gitt ut både reisebrev og bøker fra turer til blant annet Egypt, Sentral-Afrika, India, Kina og Japan. Desto mer interessant at han etter å ha besøkt Norge sommeren 1857 beskriver nordmenn som mindre pene, med dårlig moral og høyst urenslige?

Flere ganger i løpet av reisen treffer Taylor på mennesker som er rammet av lepra. Som så mange andre på den tiden forklarer han sykdommen som et resultat av dårlig og ensformig kost, fyll, usedelighet, og ikke minst urenslighet. At sykdommen var utbredt i Norge skulle i så måte stemme godt med denne hans påstand: ”Jeg tror sannelig at de laveste klassene i Norge utgjør de skitneste menneskene i Europa”.

De to følgende utdragene er hentet fra Taylors beskrivelser av båtreisen fra Trondheim til Bergen, og fra de 3-4 sidene han vier til å beskrive Bergen.

 

"Vi tok om bord fire eller fem spedalske på vei til hospitalet i Bergen. Et stykke oljelerret var blitt spent opp for å beskytte dem mot regnet; de satt på dekk, de andre passasjerene unngikk dem der de satt som et bilde på sykdom og skam. En av dem var en gutt på fjorten, i ansiktet hans var noen vortelignende utvekster begynt å komme til syne, mens en kvinne som så ut som om hun var hans mor, var skrekkelig oppsvulmet og misdannet. En mann satt foroverbøyd med hodet mellom knærne og prøvde å skjule den furete og klumpete massen av blått kjøtt som en gang hadde vært et menneskelig ansikt. De typene av spedalsket og lignende sykdommer som jeg har sett i Østen og tropiske land, er ikke på langt nær så grusomme. For disse stakkarene fantes det ikke noe håp. Noen år, mer eller mindre, med et liv verre enn døden, var alt de kunne se frem mot. Ingen kur er ennå oppdaget mot denne sykdommen. Det finnes to hospitaler i Bergen, ett med omtrent fem hundre pasienter, mens det andre, som nylig er blitt reist for å ta seg av tilfeller på et tidligere stadium, og som utfører eksperimentell behandling, har allerede ett hundre. Denne formen for spedalskhet antar man kommer av en ensidig diett av salt fisk kombinert med dårlig personlig hygiene. Sistnevnte er trolig den mest sannsynlige årsaken, og det er ikke noe som forbauser en som har litt erfaring med norsk urenslighet. Det er en forderdelig forbannelse som rammer slike reddsomme vaner. Jeg skulle ønske nordmennene kunne bli gjort til muslimer en stund, for å lære at renslighet ikke bare er det nærmeste en kommer gudfryktighet, men er en nødvendig del av den."

 

"En lege i byen har nylig bestrebet seg på å kurere syfilis i annet stadium ved hjelp av vaksiner, etter først å ha utført eksperimenter på seg selv, og det finnes nå et nytt hospital hvor denne formen for behandling blir foretatt på to eller tre hundre pasienter, og med stor fremgang, som en annen lege fortalte meg. Jeg hadde til hensikt å besøke både dette og hospitalet for spedalske, men synet av noen få tilfeller ved inngangen til det sistnevnte gjorde meg så uvel at jeg ikke hadde mot på å gjennomføre det."

 

Del dette med andre:


Taylor, Bayard: En reise i Norge i 1857. Frifant forlag. 2009.