bymuseet i bergen på nett | bergenhus som historieforteller

Bergenhus som historieforteller

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet har vært en del av det bergenske bybildet gjennom mange hundre år. I dag er også selve museumshistorien gammel. Håkonshallens restaureringshistorie strekker seg over 140 år.

Eksteriører
Se bildeserien
Interiører
Se bildeserien
Fra sjøsiden
Se bildeserien
Staten, loven og makten
Se bildeserien
Til bords med Bergenhus
Se bildeserien

 

I hele denne perioden har noen av landets fremste antikvariske fagmiljøer - under skiftende bevaringsideologier - arbeidet for at Rosenkrantztårnet og Håkonshallen skal gjøre nytte som tunge historiefortellere i et moderne Norge. Håkonshallen har også vært et statens ansikt i Bergen i åtte århundrer, først som det første senter for en norsk statsadministrasjon, i dag som et historisk monumentalbygg og et nasjonalt representasjonslokale under statlig kulturminneforvaltning.
 

Men Bergenhus har også en populærhistorie. Gjennom noen år har Bryggens Museum samlet gjenstander med Håkonshallen og Rosenkrantztårnet som motiv. Noe er masseproduserte suvenirer, annet er laget med flid og omhu av privatpersoner. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet har gjennom slike gjenstander funnet veien til spisebordet og peishyllen, stueveggen og frakkelommen. I tillegg finnes det et stort antall postkort med Bergenhus som motiv.
 

Hva er det en samling som dette forteller? Den forteller kanskje mest av alt om hvordan kulturminner lever ulike liv og symboliserer forskjellige ting for ulike samfunnsgrupper. Som symbol har Håkonshallen lånt autoritet og verdighet til alt fra okkupasjonstidens pengesedler til festspillprogrammer, og den har gjort jobben som bergensk idyll på utallige postkort - gjerne i kompaniskap med Fløibanen, Fisketorget eller Troldhaugen.
 

Denne nettutstillingen er fremdeles under utarbeidelse, men de følgende bildeseriene gir noen smakebiter på hvordan bergensere og andre har annektert Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, og kanskje også hvordan turister minnes Bergen fra sine peishyller i fjerne land?

 

Del dette med andre:
Bilde til: 144_1
Bilde til: 144_2
Bilde til: 144_0