bymuseet i bergen museene | lepramuseet

Ådret gulvur

Det finnes flere eldre gulvur på St. Jørgens Hospital. Kanskje var de gaver til hospitalet fra velstående familier i Bergen. Dette er et av dem, med urverk fra 1670-årene og kasse i mahogni.


Vi vet ikke hvem som har gitt dette gulvuret til St. Jørgens hospital eller når det kom hit. Som mye annet av det originale hospitalsinventaret, er også denne urkassen ådret. Det betyr at den er malt på en måte som får den til å ligne en edel tresort. I Norge er eikeådring vanlig på møbler av furu og andre vanlige tresorter. Også denne urkassen er ådret for å se ut som eik.

Kan hende er det en av hospitalets pasienter som har ådret stoler, bord og urkasse en gang på 1800-tallet. Uansett har det vært et møysommelig arbeid som har tatt lang tid. Men den som har holdt penselen kan ikke ha gjenkjent tresorten han her hadde foran seg. Derfor har den kostbare mahognikassen blitt malt for å ligne eik, den fineste tresorten en kjente her hjemme.

Slik viser den ådrete klokken møtet mellom fromme og fornemme familier i Bergen og hverdagen blant pasientene på St. Jørgen. Sannsynligvis har klokken gjort tjeneste her i mange år. Mange forskjellige mennesker har hatt ansvaret for å trekke den, og enda flere har ligget våkne om natten og hørt den tikke og slå i den store salen.

Del dette med andre:
Bilde til: 321_0