bymuseet i bergen museene | lepramuseet

Nettutstillinger

Det finnes flere gode nettutstillinger om lepra. Her finnes mye nyttig materiale - for slektsgranskere, skoleelever og andre historieinteresserte.

 

 


DIGITALARKIVET

Digitalarkivet drives av Statsarkivet i Bergen. Alle som er på jakt etter enkeltpersoner i norsk historie, oppdager hvilke enorme ressurser som ligger her. Her er også flere gode nettutstillinger. Utstillingen om Lepraarkivene i Bergen inneholder blant annet omfattende pasientlister fra flere av leprainstitusjonene, også fra St. Jørgens Hospital.

I anledning 400-årsjubileet for det offentlige helsevesen i 2003 har Statsarkivet i Bergen laget utstillingen "Stiftelsernes Allé", som er en virtuell byvandring mellom Bergens stiftelser og hospitaler i året 1769. Besøk St. Jørgens Hospital, Slaveriet på Bergenhus, Manufakturhuset, Stranges fattighus, Dårekisten og enda mange fler. Lepramuseet anbefaler utstillingen på det varmeste.

[Statsarkivet i Bergen] [Digitalarkivet]

[Lepraarkivene i Bergen] [Stiftelsernes Allé]


FORENINGEN NORGES DØVBLINDE

Foreningen Norges Døvblinde har en stor leprautstilling. Få har gjort mer for å formidle norsk leprahistorie enn foreningens redaktør Bjørn Davidsen. Her finnes fyldige artikler av Davidsen og ikke minst en rekke sentrale publikasjoner fra leprahistorien i avskrift. Ingen som interesserer seg for denne historien, kommer utenom disse imponerende sidene.

[Foreningen Norges Døvblinde] [Leprautstillingen]


BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK

Bergen Offentlige Bibliotek har i anledning 400-årsjubileet for det offentlige helsevesen laget et nettutstilling om Armauer Hansen. Gjennom tekst og bilder følger vi Hansen fra liten gutt til gammel mann, reflektert gjennom institusjoner og kolleger. Her finnes også en fyldig bibliografi som er lenket opp til bibliotekets elektroniske katalog.

[Bergen offentlige bibliotek]


UNIVERSITETET I BERGEN

Institutt for global helse og samfunnsmedisin har lagt ut medisinalberetningene for Nordhordland fra årene 1839 - 1884. Her finnes det mange omtaler av det lokale lepraproblemet. Instituttet har også lagt ut en serie foredrag distriktlegen i Manger, Michael Krohn (1822-1897), holdt i den lokale sunnhetskommisjonen på 1850- og 60-tallet. Materialet er utfyllende kommentert av Hogne Sandvik.

[Medisinalberetninger for Nordhordland 1839-1884]   [Michael Krohns foredrag] [Institutt for samfunnsmedisin] [Artikler om medisinsk historie]
 

Del dette med andre: