bymuseet i bergen museene | gamle bergen

Gamle Bergen

På besøk i 1800-tallets Bergen

1800-tallets Bergen var Europas største treby, og et særpreget bymiljø med tett trehusbebyggelse og travle gater, torg og smug. Det er da også få byer som har opplevd så mange storbranner som Bergen. Byens utseende er endret mange ganger og ofte under stor dramatikk. Andre ganger har gamle hus måttet vike plassen for nybygg og omregulering.

Men Bergen har også visst å ta vare på sin historie. Gamle Bergen er en rekonstruert by med cirka 50 trehus fra 17-, 18- og 1900-tallet. Her finner man private hjem fra ulike perioder, samt en rekke butikker og verksteder. Utallige rom og gjenstander levendegjør historien om byen gjennom generasjoner. Gamle Bergen er et idyllisk minne om gamle dagers Bergen.

Aktører bidrar til levendegjøring av historiene. Hvordan kunne livet arte seg i Bergen for 150 år siden? Hvordan så det ut? Hva snakket menneskene om? I naturskjønne omgivelser kan du treffe på både herskap og tjenere fra tider som er forbi.

Gamle Bergen Museum ble åpnet i 1949 ved hjelp av "Foreningen Gamle Bergen", som allerede i 1935 hadde overtatt en del områder på stedet. Museet ble bygget opp omkring «Elsesro» - et lyststed som ble bygget av skipsbyggeren Rasmus Rolfsen fra Kristiansand til sin kone Elsebe. Rolfsen hadde kjøpt området i 1784, og det ble drevet skipsbyggeri der i flere generasjoner. Senere er en lang rekke bygninger - for tiden 50 i tallet - flyttet ut til museet fra byen, bl.a. den kjente forfatterinnen Dorothe Engelbrektsdatters hus fra 1600-tallet. Ved siden av bygningsmiljøet huser museet også flere utstillinger, bl.a. leketøysutstilling og en åpen vognsamling.

 

Del dette med andre:
Bilde til: 
	Foto: Regin Hjertholm

Foto: Regin Hjertholm

Kontakt:

Telefon:47 97 95 76
Adresse:Nyhavnsveien 4
5042 Bergen
gamle.bergen@bymuseet.no

ÅpningstiderPriser 2016:Voksen kr. 100,

Student kr. 50,-

Barn gratis

Ledsagerbevis aksepteres.


Halv pris på voksenbillett ved besøk av flere museer i Bymuseet eller ved bruk av BT Fordel (BT Fordel gjelder for to personer). 


Egne priser ved arrangement  og gruppebesøk. (Grupper etter avtale). 


I museumsbutikken får du kjøpe skillingsboller, is, brus, gammeldags snop, kaffe, postkort, bøker og souvenirer.


Stengt 17. mai.


Transport: 7 min. med buss nr. 3, 4, 5, 6 eller 83 fra sentrum.    Stoppested: Nyhavnsveien.


Ta kontakt med museums-butikken vår på tlf 47 97 95 76 eller på e-post:  ButikkGB@bymuseet.no


Restaurant Gamle Bergen Tracteursted:


A la carte restaurant åpen fra 12. juni - 14. august 2016, fra klokken 12 - 17, stengt mandager.


Gamle Bergen Museum kan bistå selskaper med formidlere som kan gi en introduksjon til stedets historie. Det kan for eksempel gjøres i form av skuespill. 


Alle henvendelser inklusivt bestillinger til a-la-carte til Gamle Bergen Tracteursted sendes til e-post: aststr@bymuseet.no eller telefon: 932 35 640.


Cateringfirma: Søtt og salt, telefon: 40 00 37 13,

e-post: post@sottogsalt.no.

http://www.sottogsalt.no


Vis hensyn: Grilling/bruk av åpen ild er ikke tillatt på området.


 

Bilde til: 
	Folkeliv i Gamle Bergen.

Folkeliv i Gamle Bergen.

Bilde til: 
	Gamle Bergen Tracteursted, foto: gsfoto.

Gamle Bergen Tracteursted, foto: gsfoto.